Aihearkisto: Yleinen

Vaelluskertomus – Pyhä-Luosto, 45 km

Pyhä-Luosto vaellus

Kesällä 2013 kävimme silloisen tyttöystäväni, nykyisen avovaimoni, kanssa vaeltamassa noin 30 kilometrin mittaisen Herajärven kierroksen Kolin kansallispuistossa. Vaikka reissussa olikin muutamia teknisiä ongelmia (huono rinkka ja itsestään tyhjentyvät makuualustat), olivat maisemat Kolilla mahtavat ja kokemus muutenkin kokonaisuutena positiivinen.

Lappiin olen halunnut matkustaa jo jonkin aikaa, mutta hyviä mahdollisuuksia ei oikein viime vuosina ole tullut. Koska tänä vuonna sellainen mahdollisuus rahallisesti ja ajallisesti oli, päätin hyödyntää sen tekemällä vaellusreissun.

Tämä on kertomus tuosta reissusta. Artikkelin lopusta löydät myös tuotearvosteluja.
Lue loppuun

Aikuisten harrasteliikunta ja peruskurssien syvin olemus

Aikuisten harrasteliikunta ja peruskurssien syvin olemus

Melko lailla tasan kuusi ja puoli vuotta sitten näihin aikoihin olin lähtenyt Jyväskylän Fight Clubilta kohti kotiani. Peruskurssin harjoitukset olivat juuri loppuneet. Olimme opetelleet suoraa nilkkalukkoa, avoimen guardin ohittamista, suoraa käsilukkoa käänteisesti tehtynä ja perhosguardia. Peruskurssi oli kutakuinkin puolivälissä ja olin jo täysin koukussa lajiin. Olin niin sanotusti löytänyt sen oman juttuni – vaikka en varmasti tuolloin osannutkaan arvata, että millaisia vaikutuksia sillä olisi elämääni.

Aloittaessani tämän kirjoituksen 19. maaliskuuta 2013 olin juuri palannut Jyväskylän kaupungin järjestämästä urheilijoiden palkitsemistilaisuudesta. Meitä Fight Clubin harrastajia tapahtumaan oli kutsuttu kymmenen, joista seitsemän pääsi paikalle. Seuramme parhaiten menestyneitä olivat yhden MM-mitalin ja kasan EM-mitaleita keränneet naisharrastajamme, joihin voit tutustua Jyväskylän Fight Like a Girl Clubin blogissa. Muista kamppailulajeista palkittiin ainakin Hokutoryu Jujutsun ja thainyrkkeilyn (JTBC) harrastajia.

Päädyin pohtimaan aikuisten harrasteliikuntaa, järjestötoimintaa ja peruskursseja. Kukaan seuramme vastuuvalmentajista ei saa palkkaa ja seuramme toimiikin yhdistyspohjalta. Valtaosa harrastajistamme on aikuisia ja suurin osa on aloittanut harrastuksen käymällä peruskurssin. Seuramme peruskursseilla aloittaa vuodessa noin 150-200 uutta harrastajaa. Kaikki seuramme palkitsemistilaisuudessa palkitut urheilijat ovat aloittaneet harrastuksensa aikuisiällä.

Kenellekään ei varmasti tule yllätyksenä, että käsittelen tälläkin kertaa aihetta kamppailulajien kautta. Toki samoja asioita voi soveltaa muissakin lajeissa ja mielelläni kuulen kommentteja myös muiden lajien edustajilta.

Mihin unohtui aikuisten liikunta?

Lasten ja nuorten liikuntamahdollisuuksista puhutaan paljon ja se onkin tärkeä aihe. Mutta entä aikuisten liikunta, erityisesti sellaisten aikuisten kohdalla, jotka eivät ole välttämättä harrastaneet juuri minkäänlaista vapaaehtoista liikuntaa sitten peruskoulun ja armeijan? Lue loppuun

Tiedeuutisointi, mediakritiikki ja seksivau – katso kuvat!

Rikkinäinen puhelin

Varoituksen sana heti alkuun – mikäli haluat säilyttää mielenterveytesi, älä lue iltapäiviälehtiä ollenkaan. Jos kuitenkin luet, niin älä ainakaan mene klikkaamaan mitään näiden julkaisemia terveys-, ravinto- tai tiedeuutisia. Jos nyt kuitenkin menit kielloistani huolimatta niitä klikkailemaan, niin tässä muutamia ohjeita, joiden avulla voi yrittää hieman kaivella, että mitä siellä taustalla oikeasti on.

Otetaanpa esimerkkitapaus Ilta-Sanomista: Tämä yleinen ruoka-aine tyhmentää – muutos aivoissa jo 6 viikossa

”Ravintopitoiselta ja terveelliseltä vaikuttava ruoka saattaakin heikentää aivotoimintaa, kertoo uusi laboratoriotutkimus.
Kalifornian yliopiston UCLA:n tutkijoiden mukaan maissisiirapin ainesosana oleva fruktoosi eli hedelmäsokeri voi runsaasti käytettynä vaikuttaa aivotoimintaan heikentävästi jo kuudessa viikossa. Journal of Physiology –lehdessä julkaistusta tutkimuksesta uutisoi Rodale.com-sivusto.

– Havaintomme kertoo, että se mitä syöt, vaikuttaa siihen miten ajattelet, sanoo neurokirurgian professori Fernando Gomez-Pinilla Kalifornian yliopistosta.

– Jatkuva paljon fruktoosia sisältävä ruokavalio heikentää aivojen kykyä oppia ja muistaa asioita.

Fruktoosia käytetään usein makeutusaineena. Fruktoosi on esimerkiksi maissisiirapin eli glukoosi-fuktoosisiirapin ainesosa.

Glukoosi-fuktoosisiirappia voi löytyä esimerkiksi virvoitusjuomista ja makeisista mutta myös esimerkiksi leivästä, mehusta, ketsupista ja vauvanruuista.

Ihmisen elimistössä syntyy fruktoosia ruokosokerin pilkkoutuessa ruoansulatuselimistössä.”

Yleinen ruoka-aine tyhmentää! Muutos aivoissa jo kuudessa viikossa! Kamalaa!

Itse uutinenhan jatkaa tällä nykyisellä pelottelu- ja demonisointilinjalla, tällä kertaa kohteena on nykyään niin kovasti suosittu kohde, fruktoosi eli hedelmäsokeri. Kuten yleensäkin, suhtaudun näihin ”kohu-uutisiin” melko skeptisesti – yleensä ne on käännetty jonkun muun sivuston artikkelista, mahdollisesti väärin ja/tai jättäen jotain tarkoituksella pois.

Mitä sellaista tästä uutisesta saamme selville, jonka avulla voimme lähteä selvittelemään uutisen ja tutkimuksen taustoja? Lue loppuun

Tutkimuksia, niin paljon tutkimuksia – eli mikä niissä on olennaista?

Alligaattori

Tutkimusviittauksia käytetään nettikeskusteluissa paljon. Se on hyvä, sillä tieteellisellä tutkimuksella on kuitenkin vahvempi todistusarvo, kuin yksittäisillä kertomuksilla (”meidänkin iskä söi vaan raakaa jauhelihaa ja joi kuohukermaa ja eli satavuotiaaksi”).

Kaikki tutkimukset eivät kuitenkaan ole samanarvoisia. Osa on suppeampia ja huonommin suunniteltuja kuin toiset. Osa on heikkolaatuisia ja osa jopa kaupallisen agendan takia vääristeltyjä. Miten valtavassa tutkimuslinkkien suossa voisi tarpoa helpommin eteenpäin? Koska itselläni ei ole tieteellistä taustaa, ei tutkimustiedon suodattaminen ja käsittely ole ollut itsestäänselvyys. Tässä kirjoituksessani avaan hieman niitä asioita, joihin kiinnitän huomiota tutkimuksia lukiessani.

Mitään näistä mainituista kohdista ei tulisi katsoa yksinään, vaan osana kokonaisuutta.

Nopea tarkistuslista:

  1. Oliko kyseessä ylipäätään ihmisillä tehty tutkimus?
  2. Minkä tyyppinen tutkimus tai tutkimuskatsaus on kyseessä?
  3. Kuinka paljon tutkittavia henkilöitä oli ja millaisia he ovat?
  4. Tilastollinen merkitsevyys ja p-arvo?
  5. Kilpailevat intressit, sidonnaisuudet ja tutkimusten rahoitus?
  6. Missä tutkimus on julkaistu?

Lue loppuun

CrossFit – lopullinen totuus?

CrossFit on nyt kovasti pinnalla myös Suomessa. Uutisointi on keskittynyt pääasiassa äärimmäisen kovakuntoisten kavereiden, Mikko Salon ja Mikko Aronpää, saavutuksiin. Vuonna 2009 porilainen Salo voitti CrossFitin MM-kilpailut, CrossFit Gamesit, ja saavutti tittelin ”Maailman hyväkuntoisin ihminen” (”World’s Fittest Human”). Kaimansa, Jyväskyläläinen Mikko Aronpää, on vuoden 2011 CrossFitin Suomen mestari sekä vuoden 2011 ja 2012 Euroopan karsintakilpailujen hopeamitalisti. CrossFit Games 2011:ssä hän sijoittui sijalle 34 ja viime viikonloppuna järjestetyissä CrossFit Games 2012:ssa Aronpään sijoitus oli 32.

CrossFitin perusideahan on monipuolisuus – CrossFitissä treenataan siis mm. voimaa, kestävyyttä, liikkuvuutta, nopeutta ja tasapainoa eri välineitä ja menetelmiä käyttäen. CrossFitin kehittäjä Greg Glassman on kuvaillut CrossFitiä ilmaisulla ”constantly varied, high intensity, functional movement” eli CrossFit on ”jatkuvasti vaihtelevaa, korkealla intensiteetillä suoritettua toiminnallista liikettä.”

Tämän kirjoituksen tarkoituksena on tarkastella CrossFitiä useammasta näkökulmasta – millaisia hyviä ja millaisia huonoja puolia näen CrossFitissä harjoittelumenetelmänä ja ilmiönä.
Lue loppuun

Keskity kokonaiskuvaan

Metsää ja puita
Seuraan itse melko paljon ravintoa, liikuntaa ja terveyttä käsittelevää uutisointia. Valitettavan usein uutisointi itsessään on kovin heikkotasoista ”seksivau” -uutisointia, jossa jo otsikkotasolla julistetaan ”totuutta” jonkun tutkimuksen tuloksista. Lehdet tietysti elävät lukijamääristä ja ”Suklaansyönti laihduttaa” -tyyliset otsikot keräävät tietysti kivasti klikkauksia. Se ei minusta kuitenkaan ole oikeutus (tahallisen tai tahattoman) harhaanjohtavalle uutisoinnille.

Niitä uutisia ja mahdollisesti linkkejä alkuperäiseen tutkimukseen linkitellään sitten blogeihin ja keskustelualueille. Sitten alkaakin vääntö: PubMed-artikkeleita, kirjaviittauksia, blogilinkkejä ja argumentteja satelee. Aika usein näissä väännöissä pyritään saamaan uudesta tutkimuksesta joko tukea omaan ruokavaliomalliin tai lyömäase toista ruokavaliomallia vastaan. Karppaus, kivikautinen ruokavalio, raakaravinto, superfoodismi…Yhdelle kaikki hiilihydraatit ovat pahasta, toisen mielestä hedelmien fruktoosi suorastaan tappaa ja kolmannen mielestä punaisesta lihasta tulee syöpä.

Minusta on todella hyvä asia, että ihmiset ovat kiinnostuneita ravinto- ja terveysasioista. Kuitenkin minusta myös tuntuu, että turhan monet eivät näe metsää puilta. Nyt haastankin ihmisiä perääntymään pois makrotasolta, tarkistelemaan asioita isommassa skaalassa.
Lue loppuun