Keskity kokonaiskuvaan

Metsää ja puita
Seuraan itse melko paljon ravintoa, liikuntaa ja terveyttä käsittelevää uutisointia. Valitettavan usein uutisointi itsessään on kovin heikkotasoista ”seksivau” -uutisointia, jossa jo otsikkotasolla julistetaan ”totuutta” jonkun tutkimuksen tuloksista. Lehdet tietysti elävät lukijamääristä ja ”Suklaansyönti laihduttaa” -tyyliset otsikot keräävät tietysti kivasti klikkauksia. Se ei minusta kuitenkaan ole oikeutus (tahallisen tai tahattoman) harhaanjohtavalle uutisoinnille.

Niitä uutisia ja mahdollisesti linkkejä alkuperäiseen tutkimukseen linkitellään sitten blogeihin ja keskustelualueille. Sitten alkaakin vääntö: PubMed-artikkeleita, kirjaviittauksia, blogilinkkejä ja argumentteja satelee. Aika usein näissä väännöissä pyritään saamaan uudesta tutkimuksesta joko tukea omaan ruokavaliomalliin tai lyömäase toista ruokavaliomallia vastaan. Karppaus, kivikautinen ruokavalio, raakaravinto, superfoodismi…Yhdelle kaikki hiilihydraatit ovat pahasta, toisen mielestä hedelmien fruktoosi suorastaan tappaa ja kolmannen mielestä punaisesta lihasta tulee syöpä.

Minusta on todella hyvä asia, että ihmiset ovat kiinnostuneita ravinto- ja terveysasioista. Kuitenkin minusta myös tuntuu, että turhan monet eivät näe metsää puilta. Nyt haastankin ihmisiä perääntymään pois makrotasolta, tarkistelemaan asioita isommassa skaalassa.

Kokonaisterveys sisältää nimittäin niin paljon asioita, että hifistelemällä moni asia unohtuu. Listaan siis seuraavaksi omasta mielestäni kokonaiskuvan kannalta tärkeitä asioita, vapaassa järjestykssä.

  1. Lähde yksinkertaisista perusasioista liikkeelle.Nukutko tarpeeksi? Liikutko riittävästi? Osaatko rentoutua? Syötkö tarpeeksi kasviksia? Todella moni nukkuu liian vähän tai huonosti. Uni vaikuttaa niin moneen tekijään hyvinvoinnissamme, että jos tämän suhteen on korjattavaa, kannattaa asiat pistää kuntoon mahdollisimman nopeasti. Liiku riittävästi. Yritä löytää liikuntamuoto, josta pidät. Unohda ”tämä liikuntamuoto on tehokkain” -uutiset ja tee sitä mistä nautit. Stressi kuluttaa. Pyri varaamaan itsellesi hetkiä, jolloin vaikka makaat sohvalla ja luet, kuuntelet musiikkia tai katsot elokuvan. En puutu sen enempää ravintoasioihin, mutta ehkä yksinkertaisin tapa viilata ruokavaliotaan oikeaan suuntaan on varmistaa, että jokaisella aterialla vähintään puolet lautasen sisällöstä on kasviksia, mieluiten tuoreita. Onko sinulla?
  2. Keskity asioihin, joihin voit vaikuttaa. Vinkkinä: geeneihisi et voi vaikuttaa, moneen muuhun asiaan voit. Esimerkkinä ykköskohdassa mainitut asiat. Toisista voi ottaa mallia, mutta muista että ihmiset ovat yksilöitä ja että eri asiat toimivat eri tavalla eri ihmisille.
  3. Älä anna täydellisyyden olla hyvän vihollinen.Monet turhautuvat ja luovuttavat, kun eivät saavutakaan täydellisyyttä joko välittömästi tai edes ajan kanssa. Unohda täydellisyys ja tähtää hyvään. Ehkä sinusta ei tulekaan ammattilaisnyrkkeilyn maailmanmestaria, mutta voit silti olla nyrkkeilyssä parempi kuin 99% tapaamistasi ihmisistä. Ehkä et saakaan rasvaprosenttiasi kolmeen, mutta voit silti tiputtaa kolmestakymmenestä viiteentoista.
  4. Vedä isoja linjoja.E-koodien välttelyn sijaan vaihda limpparin tilalle vesi ja epäsäännöllisen harjoittelun tilalle säännöllinen harjoittelu.
  5. Unohda tekosyyt.Katso, keitä ovat Anthony Robles, Oscar Pistorius ja George Eyser ja mieti, että ovatko omat selityksesi riittäviä. Tee siis selittelyn sijaan päätös toimia ja pidä siitä kiinni.
  6. Älä hifistele turhia.80/20 -sääntö on hyvä. Kun noudatat 80% ajasta järkeviä elintapoja, ei tarvitse pingottaa liikoja. Jos joskus tulee syötyä ”huonommin” tai hengattua baarissa pilkkuun asti, niin mitä sitten? Elämä ei ole mustavalkoista. Tuo 20% on sitä liikkumavaraa.

Huomaa, että nämä ovat enemmänkin ideoita ja ohjeita kun käskyjä.

Miten sinä katsot kokonaiskuvaa? Missä sinä sorrut hifistelyyn?

Kuva: http://www.flickr.com/photos/sashomasho/ 

Yksi kommentti artikkeliin “Keskity kokonaiskuvaan

  1. Hannu Saarinen Artikkelin kirjoittaja

    Itsellä on pääosin nuo isoimmat jutut kunnossa. Unirytmi lipsahtaa helposti vähän pieleen ja kasviksia pitäisi syödä enemmän. Joskus olen sortunut lisäravinnehifistelyyn, mutta onneksi nykyään osaa ottaa rennommin ja fiksummin lähes kaiken suhteen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *