Varoituksen sana heti alkuun – mikäli haluat säilyttää mielenterveytesi, älä lue iltapäiviälehtiä ollenkaan. Jos kuitenkin luet, niin älä ainakaan mene klikkaamaan mitään näiden julkaisemia terveys-, ravinto- tai tiedeuutisia. Jos nyt kuitenkin menit kielloistani huolimatta niitä klikkailemaan, niin tässä muutamia ohjeita, joiden avulla voi yrittää hieman kaivella, että mitä siellä taustalla oikeasti on.
Otetaanpa esimerkkitapaus Ilta-Sanomista: Tämä yleinen ruoka-aine tyhmentää – muutos aivoissa jo 6 viikossa
”Ravintopitoiselta ja terveelliseltä vaikuttava ruoka saattaakin heikentää aivotoimintaa, kertoo uusi laboratoriotutkimus.
Kalifornian yliopiston UCLA:n tutkijoiden mukaan maissisiirapin ainesosana oleva fruktoosi eli hedelmäsokeri voi runsaasti käytettynä vaikuttaa aivotoimintaan heikentävästi jo kuudessa viikossa. Journal of Physiology –lehdessä julkaistusta tutkimuksesta uutisoi Rodale.com-sivusto.– Havaintomme kertoo, että se mitä syöt, vaikuttaa siihen miten ajattelet, sanoo neurokirurgian professori Fernando Gomez-Pinilla Kalifornian yliopistosta.
– Jatkuva paljon fruktoosia sisältävä ruokavalio heikentää aivojen kykyä oppia ja muistaa asioita.
Fruktoosia käytetään usein makeutusaineena. Fruktoosi on esimerkiksi maissisiirapin eli glukoosi-fuktoosisiirapin ainesosa.
Glukoosi-fuktoosisiirappia voi löytyä esimerkiksi virvoitusjuomista ja makeisista mutta myös esimerkiksi leivästä, mehusta, ketsupista ja vauvanruuista.
Ihmisen elimistössä syntyy fruktoosia ruokosokerin pilkkoutuessa ruoansulatuselimistössä.”
Yleinen ruoka-aine tyhmentää! Muutos aivoissa jo kuudessa viikossa! Kamalaa!
Itse uutinenhan jatkaa tällä nykyisellä pelottelu- ja demonisointilinjalla, tällä kertaa kohteena on nykyään niin kovasti suosittu kohde, fruktoosi eli hedelmäsokeri. Kuten yleensäkin, suhtaudun näihin ”kohu-uutisiin” melko skeptisesti – yleensä ne on käännetty jonkun muun sivuston artikkelista, mahdollisesti väärin ja/tai jättäen jotain tarkoituksella pois.
Mitä sellaista tästä uutisesta saamme selville, jonka avulla voimme lähteä selvittelemään uutisen ja tutkimuksen taustoja? Lue loppuun