Aihearkisto: Ravitsemus

Tiedeuutisointi, mediakritiikki ja seksivau – katso kuvat!

Rikkinäinen puhelin

Varoituksen sana heti alkuun – mikäli haluat säilyttää mielenterveytesi, älä lue iltapäiviälehtiä ollenkaan. Jos kuitenkin luet, niin älä ainakaan mene klikkaamaan mitään näiden julkaisemia terveys-, ravinto- tai tiedeuutisia. Jos nyt kuitenkin menit kielloistani huolimatta niitä klikkailemaan, niin tässä muutamia ohjeita, joiden avulla voi yrittää hieman kaivella, että mitä siellä taustalla oikeasti on.

Otetaanpa esimerkkitapaus Ilta-Sanomista: Tämä yleinen ruoka-aine tyhmentää – muutos aivoissa jo 6 viikossa

”Ravintopitoiselta ja terveelliseltä vaikuttava ruoka saattaakin heikentää aivotoimintaa, kertoo uusi laboratoriotutkimus.
Kalifornian yliopiston UCLA:n tutkijoiden mukaan maissisiirapin ainesosana oleva fruktoosi eli hedelmäsokeri voi runsaasti käytettynä vaikuttaa aivotoimintaan heikentävästi jo kuudessa viikossa. Journal of Physiology –lehdessä julkaistusta tutkimuksesta uutisoi Rodale.com-sivusto.

– Havaintomme kertoo, että se mitä syöt, vaikuttaa siihen miten ajattelet, sanoo neurokirurgian professori Fernando Gomez-Pinilla Kalifornian yliopistosta.

– Jatkuva paljon fruktoosia sisältävä ruokavalio heikentää aivojen kykyä oppia ja muistaa asioita.

Fruktoosia käytetään usein makeutusaineena. Fruktoosi on esimerkiksi maissisiirapin eli glukoosi-fuktoosisiirapin ainesosa.

Glukoosi-fuktoosisiirappia voi löytyä esimerkiksi virvoitusjuomista ja makeisista mutta myös esimerkiksi leivästä, mehusta, ketsupista ja vauvanruuista.

Ihmisen elimistössä syntyy fruktoosia ruokosokerin pilkkoutuessa ruoansulatuselimistössä.”

Yleinen ruoka-aine tyhmentää! Muutos aivoissa jo kuudessa viikossa! Kamalaa!

Itse uutinenhan jatkaa tällä nykyisellä pelottelu- ja demonisointilinjalla, tällä kertaa kohteena on nykyään niin kovasti suosittu kohde, fruktoosi eli hedelmäsokeri. Kuten yleensäkin, suhtaudun näihin ”kohu-uutisiin” melko skeptisesti – yleensä ne on käännetty jonkun muun sivuston artikkelista, mahdollisesti väärin ja/tai jättäen jotain tarkoituksella pois.

Mitä sellaista tästä uutisesta saamme selville, jonka avulla voimme lähteä selvittelemään uutisen ja tutkimuksen taustoja? Lue loppuun

Kamppailijan peruslisäravinteet – mitä, miksi ja miten?

Protein Bar?

Markkinoilla on todella paljon erilaisia urheilulisäravinteita ja mainoslauseet ovat huikeita – enemmän lihaskasvua, parempaa palautumista ja lisää jaksamista treeneihin. Mitä kamppailijan tulisi tietää erilaisista lisäravinteista ja mitkä niistä ovat eniten hyödyksi juuri kamppailulajiharjoittelua ajatellen?

Taloudellisesti ja ajallisesti on järkevintä keskittyä parhaiten toimiviksi tunnettuihin, kohtuullisen edullisiin lisäravinteisiin. Lisäravinteet ovat tarkoitettu nimensä mukaisesti täydentämään ruokavaliota, ei korvaamaan huonoa syömistä. Varmista siis, että perusruokailusi on kunnossa ennen kuin suuntaat lisäravinnekauppaan. Myös suojaravintoaineiden saantisuositukset on hyvä tarkistaa, vaikka en niitä tässä artikkelissa käsittelekään.

Miksi lisäravinteita?

Urheilulisäravinteiden on tarkoitus parantaa suorituskykyä. Mitä tämä tarkoittaa käytännössä?

Paljon ja kovaa treenaavalla urheilijalla voi olla vaikeuksia saada normaalista ruokavaliostaan riittävästi energiaa tai esimerkiksi proteiinia. Samoin lisähiilihydraateilla voidaan täydentää kehon glykogeenivarastot nopeasti ennen seuraavaa harjoitusta. Tietyt lisäravinteet myös parantavat kestävyyttä pidempikestoisissa suorituksissa.

Olennaisimmat lisäravinteet

Tässä artikkelissa keskitymme lisäravinteisiin, joiden toimivuuden ja tehon takana on laaja teoreettinen ja kliininen tutkimusnäyttö. Näitä ovat:

  • Lisäproteiini
  • Lisähiilihydraatti
  • Kreatiinimonohydraatti
  • Beeta-alaniini
  • Kofeiini

Lue loppuun

Keskity kokonaiskuvaan

Metsää ja puita
Seuraan itse melko paljon ravintoa, liikuntaa ja terveyttä käsittelevää uutisointia. Valitettavan usein uutisointi itsessään on kovin heikkotasoista ”seksivau” -uutisointia, jossa jo otsikkotasolla julistetaan ”totuutta” jonkun tutkimuksen tuloksista. Lehdet tietysti elävät lukijamääristä ja ”Suklaansyönti laihduttaa” -tyyliset otsikot keräävät tietysti kivasti klikkauksia. Se ei minusta kuitenkaan ole oikeutus (tahallisen tai tahattoman) harhaanjohtavalle uutisoinnille.

Niitä uutisia ja mahdollisesti linkkejä alkuperäiseen tutkimukseen linkitellään sitten blogeihin ja keskustelualueille. Sitten alkaakin vääntö: PubMed-artikkeleita, kirjaviittauksia, blogilinkkejä ja argumentteja satelee. Aika usein näissä väännöissä pyritään saamaan uudesta tutkimuksesta joko tukea omaan ruokavaliomalliin tai lyömäase toista ruokavaliomallia vastaan. Karppaus, kivikautinen ruokavalio, raakaravinto, superfoodismi…Yhdelle kaikki hiilihydraatit ovat pahasta, toisen mielestä hedelmien fruktoosi suorastaan tappaa ja kolmannen mielestä punaisesta lihasta tulee syöpä.

Minusta on todella hyvä asia, että ihmiset ovat kiinnostuneita ravinto- ja terveysasioista. Kuitenkin minusta myös tuntuu, että turhan monet eivät näe metsää puilta. Nyt haastankin ihmisiä perääntymään pois makrotasolta, tarkistelemaan asioita isommassa skaalassa.
Lue loppuun