Tiedeuutisointi, mediakritiikki ja seksivau – katso kuvat!

Rikkinäinen puhelin

Varoituksen sana heti alkuun – mikäli haluat säilyttää mielenterveytesi, älä lue iltapäiviälehtiä ollenkaan. Jos kuitenkin luet, niin älä ainakaan mene klikkaamaan mitään näiden julkaisemia terveys-, ravinto- tai tiedeuutisia. Jos nyt kuitenkin menit kielloistani huolimatta niitä klikkailemaan, niin tässä muutamia ohjeita, joiden avulla voi yrittää hieman kaivella, että mitä siellä taustalla oikeasti on.

Otetaanpa esimerkkitapaus Ilta-Sanomista: Tämä yleinen ruoka-aine tyhmentää – muutos aivoissa jo 6 viikossa

”Ravintopitoiselta ja terveelliseltä vaikuttava ruoka saattaakin heikentää aivotoimintaa, kertoo uusi laboratoriotutkimus.
Kalifornian yliopiston UCLA:n tutkijoiden mukaan maissisiirapin ainesosana oleva fruktoosi eli hedelmäsokeri voi runsaasti käytettynä vaikuttaa aivotoimintaan heikentävästi jo kuudessa viikossa. Journal of Physiology –lehdessä julkaistusta tutkimuksesta uutisoi Rodale.com-sivusto.

– Havaintomme kertoo, että se mitä syöt, vaikuttaa siihen miten ajattelet, sanoo neurokirurgian professori Fernando Gomez-Pinilla Kalifornian yliopistosta.

– Jatkuva paljon fruktoosia sisältävä ruokavalio heikentää aivojen kykyä oppia ja muistaa asioita.

Fruktoosia käytetään usein makeutusaineena. Fruktoosi on esimerkiksi maissisiirapin eli glukoosi-fuktoosisiirapin ainesosa.

Glukoosi-fuktoosisiirappia voi löytyä esimerkiksi virvoitusjuomista ja makeisista mutta myös esimerkiksi leivästä, mehusta, ketsupista ja vauvanruuista.

Ihmisen elimistössä syntyy fruktoosia ruokosokerin pilkkoutuessa ruoansulatuselimistössä.”

Yleinen ruoka-aine tyhmentää! Muutos aivoissa jo kuudessa viikossa! Kamalaa!

Itse uutinenhan jatkaa tällä nykyisellä pelottelu- ja demonisointilinjalla, tällä kertaa kohteena on nykyään niin kovasti suosittu kohde, fruktoosi eli hedelmäsokeri. Kuten yleensäkin, suhtaudun näihin ”kohu-uutisiin” melko skeptisesti – yleensä ne on käännetty jonkun muun sivuston artikkelista, mahdollisesti väärin ja/tai jättäen jotain tarkoituksella pois.

Mitä sellaista tästä uutisesta saamme selville, jonka avulla voimme lähteä selvittelemään uutisen ja tutkimuksen taustoja?

Ensimmäiseksi sen, että tutkimuksen ovat tehneet Kalifornian yliopiston UCLA:n tutkijat ja että tutkimus on julkaistu Journal of Physiology -tiedejulkaisussa. Jo pikaisella googletuksella saa selville, että UCLA on hyvin arvostettu yliopisto, samoin Journal of Physiology on korkeatasoinen, arvostettu julkaisu. Lehden sivuilta löytyy hyvin tietoa mm. prosessista, jonka julkaisuun pääsevät tutkimukset käyvät läpi. Julkaisuun lähetetyistä tutkimuksista julkaistavaksi hyväksytään 25%, mikä myös omalta osaltaan kertoo melko tiukasta seulasta.

Ihan hyvä alku siis. Ilta-Sanomien toimittaja tuskin on itse tutkimusta lukenut, vaan perustaa uutisensa Rodale.com -sivuston uutiseen. Rodale.com on Rodale Inc. -yrityksen uutissivusto, nimeltään Rodale News. Rodale Inc. taas julkaisee terveyttä ja hyvinvointia käsitteleviä lehtiä (mm. Men’s Health) ja kirjoja. Rodale Newsin ”näkökulmamme” -sivu kertoo, että sivuston suuntaviivoina ovat mm. ympäristötietoisuuden lisääminen ja luomu- ja lähiruoan kannattaminen. Tämä viittaisi siihen, että sivusto julkaisee lähinnä tiettyä ideologiaa tukevia uutisia.

Entä itse uutinen? Se on otsikoitu ”The Common Food Ingredient That’s Making You Stupid”. Vähemmän yllättävästi Ilta-Sanomat on valikoinut uutisesta sopivimmat kohdat ja kääntänyt ne lähes suoraan suomeksi. Rodale Newsin uutisessa sentään käsitellään itse tutkimustakin hieman, vaikkakin pintapuolisesti.

Salapoliisityö jatkuu

Myrkkyhedelmiä

Kaupan myrkkyosasto? Ehkä kuitenkaan ei.

 

Jatketaan siis selvitystyötä. Koska Ilta-Sanomien tai Rodale Newsin uutinen ei kerro tutkimuksen nimeä tai tarjoa sen osoitetta, pitää nämä tiedot etsiä itse. Tutkimusta voi etsiä suoraan Journal of Physiologyn sivuilta, mutta itse yksinkertaisesti laitoin vain Googleen hakusanat Fernando Gomez-Pinilla fructose. Heti ensimmäinen hakutulos tarjosi UCLA:n uutispalvelua ja uutista haetusta tutkimuksesta.

Nyt päästiinkin jo lähemmäksi. Kuten alkuperäisestäkin uutisesta, UCLA:n uutisesta selviää, että paljon fruktoosia sisältävä ruokavalio voi tämän tutkimuksen mukaan heikentää aivojen kykyä oppia ja muistaa asioita – rotilla.

Sen sijaan Rodale News ja Ilta-Sanomat jättävät kertomatta, on se, että tutkimuksessa havaittiin Omega-3-rasvahappoihin kuuluvan DHA:n suojaavan rottien aivojen synapseja fruktoosin mahdollisesti aiheuttamilta vahingoilta.

Uutisesta oli jätetty pois myös Gomez-Pinillan kommentti:

Emme ole niinkään huolissamme hedelmissä luonnollisesti esiintyvästä fruktoosista, sillä hedelmät sisältävät myös tärkeitä antioksidantteja. Olemme enemmän huolissamme fruktoosista glukoosi-fruktoosisiirapissa, jota lisätään elintarvikkeisiin säilöntä- ja makeutusaineeksi.

Tutkimus löytyy kokonaisuudessaan täältä ja sitä voi tarkastella aiemmassa artikkelissani ”Tutkimuksia, niin paljon tutkimuksia – eli mikä niissä on olennaista?” kirjoittamieni kriteerien kautta. Kyseessä on rotilla tehty satunnaistettu interventiotutkimus, jonka laadussa ei sinänsä ole vikaa. Jälleen kerran toimittajat haksahtivat eläinkokeista uutisointiin, joko vahingossa tai tahallisesti.

Tiedonkulku tutkijoilta suomalaiselle iltapäivälehden lukijalle on ollut kutakuinkin seuraavankaltainen:

Tutkijat julkaisevat tutkimuksen
→ yliopiston uutispalvelu julkaisee hieman yksinkertaistetun uutisen tutkimuksesta
→ ideologisilla perusteilla uutisia valikoiva uutispalvelu julkaisee tarkoitushakuisen uutisen
→ Ilta-Sanomat lyhentää ja kääntää em. uutispalvelun uutisen
→ Ilta-Sanomien lukija lukee uutisen ja kauhistelee fruktoosin vaaroja

Tätä ei voi kutsua edes rikkinäiseksi puhelimeksi. Rodale Newsillä on selvä ideologinen lähtökohta uutisten julkaisemiselle, mutta Ilta-Sanomien kohdalla kyseessä on tuskin mikään muu, kuin skandaaliotsikolla klikkausten ja lukijoiden kerääminen, eli yksinkertaisesti raha.

Mitä tästä pitäisi oppia?

Lehdet elävät mainostuloilla ja nykyään merkittävä osa mainostuloista tulee nettimainonnan kautta. Mitä useampi näkee ja/tai klikkaa mainosta, sitä enemmän lehti saa rahaa. Kilpailu lukijoista ja klikkauksista on kovaa. Kyseessä on bisnes, joka ei varsinaisesti kannusta laadukkaampaan journalismiin, vaan tärkeintä on saada paljon uutisia ja paljon lukijoita.

Pelko toimii hyvänä motivaattorina klikata linkkiä ja lukea uutinen – ethän halua vaarantaa terveyttäsi käyttämällä mahdollisesti vaarallisia ruoka-aineita?

Mitä tästä pitäisi siis oppia? Ainakin vetämään syvään henkeä ennen ”Uusi tutkimus” -otsikoilla alkavien uutisten lukemista. Niiden säännöllinen lukeminen ei nimittäinen tee ainakaan minun verenpaineelleni hyvää.

1. kuva: Sean Ganannhttp://www.flickr.com/photos/essgee/3105045928/CC BY-NC-SA 2.0
2. kuva: Wiennat Mongkulmannhttp://www.flickr.com/photos/wien/418840561/CC BY-SA 2.0

3 kommenttia artikkeliin “Tiedeuutisointi, mediakritiikki ja seksivau – katso kuvat!

  1. Ilmo Ylönen

    Selvähän tuo on. Hienoa, kun joku jaksaa noin perusteellisesti selvittää. Vastaavalla tavalla on syntynyt (synnytetty) uskomuksia eräistä ravintoasioista. Kun tarkoitushakuisen tiedottamisen määrä ylittää tietyn rajan, syntyy tilanne, jolloin ei tarvitse perustella vallan saanutta oppia muuten kuin viittaamalla ”laajaan konsensukseen” ja ”lukuisiin tehtyihin tutkimuksiin”.

  2. Päivitysilmoitus: Syöpä ja ravinto | PRONUTRITIONIST

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *